Det är komplext att måla sitt hus men lägg lite extra tid på att planera arbetet och räta ut alla frågetecken innan du startar så tjänar du garanterat in den tiden. En bra genomförd fasadmålning gör att du inte behöver måla om på 10-15 år.

Det blir ofta många frågor när man planerar att måla sitt hus. Frågor som är bra att ställa sig och ta reda på svaren. Behöver jag tvätta hela fasaden? Är det någon fukt eller mögelskada på mitt hus? Vilka penslar är bäst? Om man vill ha en snygg husfasad som står emot tufft väder, miljöförändringar och smuts av olika slag under många år – då ska man tänka och planera för systemmålning.

Systemmålning innebär att måla med produkter som samverkar och ger ett bra målningsresultat och ett långsiktigt skydd. I korthet kan man tänka så här.

Vill du ha mer hjälp, tips och råd så rekommenderar vi att du tar hjälp av Fasadexperten som du kan boka här.

Besta_Grundolja kopia

Steg 1, Grundolja
Trä suger åt sig vatten. Därför är det viktigt att försegla ändträ, spikhål och skador på virket innan du börjar måla. Det gör du med en Bestå Grundolja – en vattenburen olja som tränger in i underlaget där den avvisar fukt och ger skydd mot röta och blånad.

Besta_Grundfarg kopia

Steg 2, Grundfärg
Grundfärgen utför tre uppgifter. Den ger din fasad ett bestående fuktskydd, hindrar ämnen i träet att missfärga din fasad och dessutom skapar den bra vidhäftning till täckfärgen. Grundfärgen torkar fort vilket gör det möjligt att grund- och täckmåla samma dag.

Besta_Tackfarg kopia

Steg 3, Täckfärg
Täckfärgen ger karaktär åt din fasad – halvmatt eller matt. Den ger också extra skydd mot väder, vind, fukt, sol och nedsmutsning. Täckfärgen bör alltid appliceras i två lager.