De färger som vi uppfattar på ett färdigmålat hus skiftar med omgivningens färger. En tumregel är att det lilla färgprovet alltid ser ”smutsigare” ut än kulören kommer att göra på fasaden. På huset upplevs alltså kulörerna i allmänhet som klarare, starkare och ljusare än på färgprovet. De gröna och rosa illustrationerna till höger visar principen. Andra saker att tänka till på är:

Bakgrund och omgivning. Naturen skiftar i en mängd färger med oregelbundna former och skuggor. Den kulör vi uppfattar påverkas alltid av färgerna runt omkring. Ett ljust hus upplevs större och syns bättre på avstånd. Ett mörkare hus smälter lättare in.

Förändra med kompletteringskulörer. Att förändra husets utseende behöver inte innebära att du måste måla om hela fasaden. Med hjälp av accentfärger på dörrar, fönster och andra detaljer kan huset få ett annat uttryck. Se det som ett bra tillfälle att förändra i väntan på att hela huset ska målas om.

Faktorer som påverkar. Den uppfattade kulören i varje enskilt fall påverkas av ytstrukturen och av en mängd andra saker, till exempel betraktningsavstånd, årstid, väderlek och omgivande färger.

Till sist: Ställ dina frågor och funderingar till oss i butiken. Vi hjälper dig med såväl estetisk som teknisk rådgivning. Allt för att ditt hus ska bli vackert och hållbart i många år framöver.