Han är den världskände danska arkitekten och formgivaren som skapade designhistoria med sina möbler, textilier och bestick. Han var så tidlös i sin formgivning att hans verk idag känns helt nutida trots att det nästan gått ett trekvartssekel sedan hans storhetstid. Det sägs att när den stränge fadern förbjöd sin son att bli ”bara” konstnär gjorde den framtida designikonen revolt genom att måla väggarna i sitt pojkrum vita för att ha något att rita på. Nu har hans mönster blivit tapet och vi vågar gissa att den unge Arne i synnerhet hade varit väldigt nöjd med den saken.

Se Arne Jacobsens mönster

Vertigo. Arne Jacobsen var en mästare på att med enkla former som trianglar och cirklar skapa mönster med både rytm, takt och ton. Vertigo bygger på halvcirkelns rörelse och formgavs ursprungligen som möbeltyg.

Bladranker. Arne hyste en stor kärlek till naturen. Otaliga är hans textilmönster med motiv ur den skandinaviska floran. Dessa sirliga bladrankor blev till konst genom hans händer och slingrar sig harmoniskt över väggen.

Trapez. Ett klassiskt grafiskt mönster uppbyggt av spegelvända trapetser, som ursprungligen designades för textil på 1950-talet. Enkelheten gör detta mönster perfekt även till tapet. En favorit bland arkitekter och inredare.

Arne. Detta mönster är ett av hundratals textilmönster som finns bevarade i Arne Jacobsens arkiv. Små trianglar och halvcirklar bilder ett flätverk, vilket skapar en ombonad känsla på väggen.