Vad du än plockar ur systrarna Jobs välbevarade mönsterskatt av prunkade växtmönster är det lika tidlöst klassiskt. Från metervaror till schaletter, dukar och tabletter. Systrarna Lisbet och Gocken utbildade sig till keramiker på 1930-talet, men arbetet försvårades när tillgången på glasyr var begränsad under andra världskriget. Astrid Sampe, chef för NK:s textilkammare, föreslog att de skulle överföra sina blomstermotiv från keramik till textil. Deras färgstarka, handtryckta tyger blev en efterlängtad glädjereaktion under efterkrigstiden där dekorativa element behövdes för att mjuka upp den funktionalistiska byggkonsten som växte fram.

Se Gocken och Lisbet Jobs mönster

Rabarber. Gocken Jobs skapade en hel rad av växtmönster som fortfarande är välkända och mycket efterfrågade. Detta frodiga mönster där rabarber samsas med bland annat daggkåpa, viol och stormhatt, är en av hennes mest älskade.

Trollslända. Ett mönster av Gocken Jobs som komponerades med ensamrätt för NK och visades första gången 1945 på varuhusets utställning ”När skönheten kom till byn”. Tapeten är tryckt i Boråstapeters äldsta limtrycksmaskin för att få rätt känsla. Varje meter av denna tapet är ett unikt stycke konst.

Köksväxter. Ett grönskade mönster där Lisbet Jobs penseldrag framträder tydligt. Mönstret målades på 1950-talet och de friska gröna växterna bevarar sommarens fägring året om.

Aurora. Lisbet Jobs förnämsta växtmönster är storslaget och elegant med den vackra lokan som tar plats likt en drottning bland ängsblommorna. Aurora är formgiven 1956 och man kan ana en viss 50-talistisk kantighet i teckningen.