Viola Gråsten inledde en ny tid i svensk textilkonst med sitt modernistiska grepp, flödande former och ovanliga färgkombinationer. Född och utbildad i Finland kom Viola till Sverige 1944 när kriget hade gjort ull till en bristvara i hemlandet. Hon satte sitt djärvt färgsprakande och fantasifulla signum på allt från långluggade ryamattor till tyger och plädar och blev snabbt en av Sveriges mest uppmärksammade textilkonstnärer. År 1947 anställdes Viola av den välkända formgivaren Astrid Sampe på NK:s textilkammare där hon sensationellt förnyade varuhusets ryamattor och tryckta tyger.

Se Viola Gråstens mönster

Amorina. Ett tidstypiskt 60-tals mönster som står sig mycket bra idag. Med sina fritt handtecknade löv skapar mönstret en vacker omslutande vägg likt en tät lövskog. Tapeten som har sitt ursprung ur textilen med samma namn som hon formgav 1962, ger en både stramt modern och lekfullt naturalistisk känsla.

Romans. Ett lövmönster så skirt att man förnimmer himlen mellan löven. Mönstret bygger på Viola Gråstens originalskiss för textil som hon ritade 1964. I tapeten har omsorgsfullt bevarats det spontana och skissartade som var så viktigt i Violas designarbete. En design som håller år för år.