Måla väggar
Det viktiga underarbetet
Tidigare målade ytor: Tvätta med målartvätt för att avlägsna fett och smuts. Låt medlet verka i några minuter och torka sedan av ytan med en fuktig trasa av microfiber. Spackla sprickor med handspackel. När spacklet är torrt, slipa med fint slippapper 80–120. Är ytan mycket ojämn lönar det sig att spackla hela väggen med rullspackel.
Obehandlad vägg: Spackla sprickor, skarvar och ojämnheter med rull- eller handspackel. På nya väggar av skivmaterial, som till exempel spån eller gipsskivor, måste skarvarna förstärkas med pappersremsor för att målningen inte ska spricka av material-rörelser. När spacklet är torrt, slipa med fint slippapper 80–120. Borsta och dammsug bort allt slipdamm.
Tidigare tapetserade ytor: Damma av väggen och torka bort smuts. Bäst resultat får man då man har en så slät yta som möjligt att utgå ifrån. Bästa rekommendationen är således att rullspackla ytan. Riv bort eller limma eventuella lösa tapetbitar och slipa ned eventuella tapetskarvar. Slipa och spackla ej tapetskarvar om tapeten har en ytstruktur, detta för att undvika ”släta ränder” på tapetskarvarna. Spackla sprickor och tapetskarvar. När spacklet är torrt, slipa med fint slippapper 80–120. Borsta och dammsug bort allt slipdamm. Är du tveksam om tapeterna sitter fast kan de grundas med Spärra för att minska risken för blåsbildning.
Textilväv (juteväv): Väl fastlimmade vävtapeter grundas med Spärra Grundfärg.
Putsytor: Skrapa och borsta ytan. Underlaget måste vara fast och fritt från stoft. Stoftiga ytskikt kan bindas genom grundning med Spärra Grundfärg.
Obehandlad träpanel: Borsta ytan ren från stoft och damm. Om träet är åldrat tvättar du det med målartvätt. Behandla kvistar med kvistlack. Grundmåla med t ex Alcro Panelgrund. Normalt räcker det med en strykning, men vid svårare genomslag av t ex sot, nikotin eller vattenskador kan en extra strykning krävas. Slutstryk med Servalac i önskad glans.
Börja måla
Börja med att läsa igenom bruksanvisningen på färgburken och följ sedan målningsråden här nedan.
- Ytor som inte ska målas skyddas med maskeringstejp. Gör raka och fina kanter med exempelvis och ta bort maskeringstejpen direkt efter målningsarbetet.
- Måla med pensel intill dörrfoder och eldosor där du inte kommer åt med rollern.
- Använd elementroller på svåråtkomliga ytor, till exempel bakom element.
- Grundstryk därefter väggarna med en 18 cm Perlonroller. Rolla så nära kanterna som möjligt för att få samma struktur på hela ytan.
Tips
- Måla taket först. Vid reparation, ommålning eller tapetsering, börja med att måla taket, så undviker du stänk på andra nymålade ytor.
- Spackla med omsorg. Försök att spackla en jämn och fin yta. Då behöver du inte slipa så mycket. Räkna med att spackla två gånger eftersom spacklet sjunker lite när det torkar. Till mindre ytor använder du en liten spackel, t. ex. en Japan-spackel. På större väggytor med många ojämnheter lönar det sig att bredspackla och slipa hela ytan.
- Skydda med maskeringstejp
Ytor som inte ska målas, till exempel dörrfoder, bör skyddas med maskeringstejp. Ta bort tejpen direkt efter målningsarbetet. För att få en skarp kant kring ett maskerat fält, i synnerhet på en strukturerad yta som till exempel glasfiberväv, börjar du med att måla botten-färgen vid tejpkanten och låter den torka. På så sätt undviker du att dekorfärgen kryper under tejpen. Därefter målar du dekorfärgen. - Välj rätt roller
En roller med kortare lugg ger en jämnare yta än en roller med längre lugg. Använd en rollerhylsa Matt för att få en jämn och fin yta och Perlonroller för medelgrov yta. Skölj alltid ur en roller första gången du ska använda den. Det gör att du undviker att ludd från rollern fastnar i färgen på väggen. - Använd skyddsmask
En skyddsmask av engångstyp kostar lite men ger ett bra skydd mot inandning av skadliga dammpartiklar när du slipar spacklet.