SCANDINAVIAN DESIGNERS III

Boråstapeter

Älskade tapetklassiker i nya färgställningar och mönster som aldrig förr tryckts som tapet. Dessutom med Alvar Aalto som ett nytillskott bland formgivarna! Tidlöst och stilsäkert med skandinaviska förtecken.

I denna tredje designkollektion presenterar vi stolt Alvar Aaltos formstarka enkelhet. Här ryms också Arne Jacobsens tidlösa funkiselegans, Viola Gråstens stiliserade bladverk, Stig Lindbergs lekfulla mönster samt Gocken och Lisbet Jobs prunkande blommor. En klassisk mönsterskatt och tapeter som aldrig går ur tiden.

Matta tapeter i sobra, jordnära nyanser.
Ytorna liknar en putsad vägg som målats för hand med kalkfärg.

En klassisk mönsterskatt

Klä din vägg med ett stycke designhistoria, skapad av några av Skandinaviens allra främsta formgivare.

Viola Gråsten

Viola Gråsten inledde en ny tid i svensk textilkonst med sitt modernistiska grepp, flödande former och ovanliga färgkombinationer. Född och utbildad i Finland kom Viola till Sverige 1944 när kriget hade gjort ull till en bristvara i hemlandet. Hon satte sitt djärvt färgsprakande och fantasifulla signum på allt från långluggade ryamattor till tyger och plädar och blev snabbt en av Sveriges mest uppmärksammade textilkonstnärer. År 1947 anställdes Viola av den välkända formgivaren Astrid Sampe på NK:s textilkammare där hon sensationellt förnyade varuhusets ryamattor och tryckta tyger.

SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1950
VIOLA GRÅSTEN HASSEL
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1951
VIOLA GRÅSTEN HASSEL
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1952
VIOLA GRÅSTEN HASSEL
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1956
VIOLA GRÅSTEN KORGPIL
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1957
VIOLA GRÅSTEN KORGPIL
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1958
VIOLA GRÅSTEN KORGPIL

Stig Lindberg

Det har nu gått ett sekel sedan den fantasifulla tusenkonstnären föddes och Stig Lindberg är mer på tapeten än någonsin. Bokstavligt talat. Stigs tidlösa design är precis lika aktuell och folkkär som under 50-talet när hans textilier, vardagsporslin, barnboksillustrationer och tv-apparater fyllde de svenska folkhemmen. Och nu finns hans lekfulla, lätt surrealistiska, vansinnigt vackra och dekorativa mönster att sätta upp på var mans vägg. Tapeter för alla att älska. Precis som Stig nog hade velat.

SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1971
STIG LINDBERG FRUKTLÅDA
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1972
STIG LINDBERG FRUKTLÅDA
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1973
STIG LINDBERG FRUKTLÅDA
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1974
STIG LINDBERG PRUNUS
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1975
STIG LINDBERG PRUNUS
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1976
STIG LINDBERG HERBARIUM
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1977
STIG LINDBERG HERBARIUM
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1978
STIG LINDBERG HERBARIUM
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1979
STIG LINDBERG GRAZIA
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1980
STIG LINDBERG GRAZIA
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1981
STIG LINDBERG GRAZIA

Arne Jacobsen

Han är den världskände danska arkitekten och formgivaren som skapade designhistoria med sina möbler, textilier och bestick. Arne Jacobsen var så tidlös i sin formgivning att hans verk idag känns helt nutida trots att det snart har gått ett trekvarts sekel sedan hans storhetstid. Det sägs även att när den stränge fadern förbjöd sin son att ”bara” bli konstnär gjorde den framtida designikonen revolt och målade väggarna i sitt pojkrum vita för att ha något att rita på. Nu har hans mönster blivit tapet och vi vågar gissa att den unge Arne i synnerhet hade varit väldigt nöjd med den saken.

SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1994
ARNE JACOBSEN TRAPEZ
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1995
ARNE JACOBSEN TRAPWZ
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1990
ARNE JACOBSEN YPSILON
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1991
ARNE JACOBSEN YPSILON
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1992
ARNE JACOBSEN TRAPEZ
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1993
ARNE JACOBSEN TRAPEZ
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1986
ARNE JACOBSEN TASSEL
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1987
ARNE JACOBSEN TASSEL
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1988
ARNE JACOBSEN YPSILON
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1989
ARNE JACOBSEN YPSILON
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1982
ARNE JACOBSEN KEJSARKRONA
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1983
ARNE JACOBSEN RANKE
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1984
ARNE JACOBSEN RANKE
SCANDINAVIAN DESIGNERS III  1985
ARNE JACOBSEN TASSEL

Gocken & Lisbet Jobs

Vad du än plockar ur systrarna Jobs välbevarade mönsterskatt av prunkande växtmönster är det lika tidlöst klassiskt. Från metervaror till schaletter, dukar och tabletter. Systrarna Lisbet och Gocken utbildade sig till keramiker på 1930-talet, men arbetet försvårades när tillgången på glasyr var begränsad under andra världskriget. Astrid Sampe, chef för NK:s textilkammare, föreslog att systrarna skulle överföra sina blomstermotiv från keramik till textil. Deras färgstarka, handtryckta tyger blev en efterlängtad glädjereaktion under efterkrigstiden där dekorativa element behövdes för att mjuka upp den funktionalistiska byggkonsten som växte fram.

Alvar Aalto

När Alvar slog igenom som arkitekt i början av 1930-talet gjorde han det med en helt egen, nyskapande stil. Hans signum var böljande linjer och organiska former anpassade efter omgivningen, precisa detaljer och en stor kärlek till materialen. Genom åren kom han att rita en lång rad prestigefulla byggnader över hela världen. Men han var även designer, och i Sverige är han kanske ännu mer känd för sin ikoniska, vågformade glasvas och sina tidlösa möbler i ljust böjträ. Möblerna tillverkas än idag av inredningsföretaget Artek som Aino och Alvar Aalto var med och startade 1935. Ett arv som lever vidare och känns lika modernt idag som då.