VITA, GRÅ OCH SVARTA HUS

 

De kan tyckas enkelt att välja vit kulör. Men ett riktig vitt färgprov ger en onaturlig “knallvit” fasad, någo blåaktig och nästan självlysande. Däremo får du med et mycket ljus och aningen gulaktigt grått färgprov en fasad som ger milda kontraster.

För att få ett hus som upplevs neutralgrått ska du välja et färgprov som är ännu varmare, och nästan går över mot beige.

Svarta fasader har blivit vanliga de senaste 10 åren och passar ofta bra när ditt hus har en modern arkitektur. Tänk på att det är svårt att få till en riktigt kolsvart fasad. De hus som vi upplever som svarta är ganska ofta, vid närmare påseende, snarare mörkgrå och mörkbruna. Se färgkartan här!

RÖDA OCH ROSA HUS

 

Den röda stugan är sinnebilden av ett svenskt hus. Som fasadkulör har rött funnits lika länge som vi har målat hus. Vill du anknyta till den traditionen ska du välja en faluröd kulör som har dragning åt gult. Välj gult, grå och gråblå kulörer till husets detaljer. De ger en mjukare kontras och ger ett vackert slutresulta.

Rosa kulörer blir lätt skrikiga på hus. För att fasaden ska bli vacker rosa bör färgprovet vara dämpat och inte alltför ljust. Funderar du på rosa ska du också tänka om på om husets ålder och utseende passar för en rosa kulör. Tänk också på att fasaden alltid blir mer kulört och intensiv jämfört med det lilla färgprovet. Se färgkartan här!

GULA HUS

 

En gul kulör bör dra lite åt rött. Risken är annars att fasaden ger ett grönaktigt intryck. Se upp med klara nyanser, eftersom gula fasadfärger lätt upplevs som för starka och nästan självlysande. För att få en behaglig gul nyans som fungerar på en fasad bör färgen upplevas som lite murrig och “smutsig” på färgprovet. Svartheten är också viktigt för att färgen inte ska bli för stark när den målas på en stor yta och ses i dagsljus. Till gula hus rekommenderas gulbruna, grå, mörkbruna eller rödbruna fönster och detaljer. Se färgkartan här!

GRÖNA OCH BLÅ HUS

 

De gröna kulörerna sträcker sig över ett mycket stort färgområde. När man väljer grönt ska man tänka på att inte välja en en kulör som är för stark eller som har för lite gulhet. För att bli vacker på husfasaden ska den dessutom kännas lite smutsig på det lilla färgprovet. Vill man dessutom att huset ska anknyta till naturen krävs en mörk nyans.

Blå fasadfärger har en tenden att bli alldeles för starka när de målas på en helfasad och det är svårt att välja rätt utifrån färgprovet. Om du vill att fasaden ska bli vackert blå ska du välja ett färgprov som ser ut att vara blågrått. Vill du istället att den ska kännas blågrå ska man välja en kulör som är neutralgrå på det lilla färgprovet. Se färgkartan här!

BRUNA OCH BEIGA HUS

 

Vill du ha ett vackert brunt hus, väljer du et mörkt och murrigt kulörprov för att få en tydlig brun fasad. Tänk på att kulören på fasaden blir ljusare och mer intensiv. Om kulörprovet är brungult kommer resultatet att kännas mer gult än brun, medan ett rödbrun prov kommer att ge en rödare fasad.

De beigefärgade husen är ofta som kameleonter. De förändras beroende på omgivning, ljus och kulörer på detaljer. På ett litet färgprov ser kulören ofta ganska oansenlig ut, men blir mycket vacker på en träfasad. Kulörområdet är någonstans någonstans mellan grått, gult, brunt och rosa. Alla beigefärgade kulörer har en dragning mot en eller flera av dessa färger. Se färgkartan här!

ARKITEKT | HELMATTA FASADER

 

Alcro Arkitekt är en ny högkvalitativ fasadfärg utvecklad för att ge fasaden ett helmatt och stilrent utseende som håller glans och kulör i många år.

Arkitekt passar lika bra på det moderna huset med stram karaktär och raka linjer, som på det charmiga torpet eller klassiska sommarnöjet.

I den här färgkartan hittar du åtta utvalda kulörer för modernt matta fasader och för hus med mer snickarglädje. Men det är bara ett urval: Arkitekt kan förstås brytas i vilken kulör du vill. För inspiration till fler kulörer rekommenderar vi Alcros Fasadkollektion – ett större antal kulörer utvalda i samarbete med arkitekt Karin Fridell Anter och anpassade för att se vackra och behagliga ut på större ytor. Se färgkartan här!

JOTUN

DEMIDEKK | VACKRA OCH HÅLLBARA UTOMHUSKULÖRER