VÅRT ARKIV

Boråstapeter

Boråstapeters historiska tapetarktiv rymmer en unik mönsterskatt. Här har vi handplockat elva tidlösa tapeter som fått nytt liv i uppdaterade färgskalor. Vackra var för sig men också spännande sida vid sida!

Tradition möter trend när ikoniska tapetmönster från vårt arkiv trycks i nya färgställningar.

Tapeterna är fulla av vackra tidsmarkörer, från sekelskifte och Art déco till femtiotalsretro och färgstarkt sjuttiotal. Samtidigt är de klassiska nog att passa i många olika hem, oavsett byggår och inredningsstil. I nya färgsättningar uppstår också helt nya uttryck. Vi har valt med hjärtat, och hoppas att du också hittar din favorit!

1840-TAL

Acanthus

Originalet till det frodigt blommiga tapetmönstret Acanthus handtrycktes med varsamt utskurna träblock på 1840-talet. Det stiliserade, ornamentliknande mönstret har sedan återskapats i flera vackra färgställningar genom decennierna. Nu trycker vi tapeten Acanthus med traditionellt limtryck i lite dovare pasteller med extra svärta – en vacker och behaglig färgskala som passar såväl moderna som mer traditionella hem.

ACANTHUS
ACANTHUS
ACANTHUS
ACANTHUS

1910-TAL

Vildvin

Runt sekelskiftet var det populärt med organiska, slingande naturmotiv. Vildvins original från vårt arkiv är odaterat, men tillsammans med mönsterbilden ger det infärgade pappret, trycktekniken och kanttexten i gammal stil oss ledtrådar. Vi gissar att Vildvin är skapad på 1910-talet, och nu trycker vi detta tidlösa, eleganta mönster av ostyriga vinrankor på nytt i tre ljusa, behagliga färgställningar.

VILDVIN
VILDVIN
VILDVIN

1920-TAL

Garbo & Madame

Det glada 1920-talet präglades av en nyväckt optimism, och efter första världskriget och spanska sjukan var längtan efter lyx och glamour stor. Den eleganta, geometriska Art-déco-tapeten Garbo designades av Göteborgs Tapetfabrik just i denna tidsanda. Från samma tidsperiod kommer också den pampiga rosentapeten Madame. Originalet limtrycktes med minst 12-13 färger i vått i vått, och vi har bevarat det drömska, överdådiga uttrycket. Två fantastiska vintagetapeter!

MADAME
GARBO
GARBO
GARBO
GARBO
GARBO

1940- OCH 1950-TAL

Nocturne & Bladverk

Täta, slingrande bladverk i behagligt dämpade färgskalor utmärker tapeterna Nocturne och Bladverk från 1940- och 1950-talen. Just mjuka, naturliga mönster i blonda, lite försiktiga toner var typiska för denna tidsperiod, innan femtiotalet sedan övergick i mer grafiska och abstrakta mönsterbilder. Måleriska, tidlösa naturmotiv med hemtrevlig charm, lika fina i barnrum och kök som i vardagsrum.

NOCTURNE
NOCTURNE
NOCTURNE
NOCTURNE
NOCTURNE
BLADVERK
BLADVERK
BLADVERK
BLADVERK

1950-TAL

Schlager & Gråäng

I 1950-talets tapeter ser vi mjukt svängda former och en nyvunnen (men fortfarande lite dämpad) färgglädje. Gråängs skira ängsblomster representerar den organiska, naturromantiska trend som fortfarande levde kvar. I Schlager ser vi mer av 1950-talets nya, abstrakta och humoristiska stilideal. Klassiska, tidlösa mönster som i nya färgställningar gör sig lika bra i retromiljöer som i moderna hem.

GRÅÄNG
GRÅÄNG
GRÅÄNG
GRÅÄNG
SCHLAGER
SCHLAGER
SCHLAGER

1970-TAL

Anita & Jane

1970-talet var ett modigt årtionde vad gäller tapeter. Tänk stora mönster, starka kontraster och djärva färgval så hamnar du rätt. Samtidigt fanns en vurm för Arts and Crafts-rörelsens naturromantiska ideal. Anita och Jane är båda blommiga 1970-talstapeter, men med helt olika uttryck. Välj mellan glad, lekfull retro eller finstämd elegans i William Morris anda.

ANITA
ANITA
ANITA
JANE
JANE
JANE

2010-TAL

Alicia

Tapeten Alicia, vars original handmålades av Sissa Sundling 2015, är en ung klassiker från vårt moderna arkiv. Mönstret har fått sitt namn från den svenska stjärnan Alicia Vikander, som 2016 vann en Oscar för sin roll i The Danish Girl. Vår Alicia är ett storslaget, elegant blommönster, tryckt med klassiskt limtryck i fyra behagliga färgställningar. En samtida tapet för moderna hem, men också resultatet av en över hundra år gammal hantverkstradition.

ALICIA
ALICIA
ALICIA
ALICIA